2014. szeptember 25., csütörtök

Hogyan készítsünk cukor nélkül almalekvárt?

Az ősz talán legfinomabb ajándéka az alma. Több, mint 7500 féle almát termesztenek világszerte. A nyár derekától szedhető fajtáktól az egészen tavaszig eltarthatókig széles a választék. Legtöbbet nyersen fogyasztjuk, de rétesekben, lepényekben, húsok mellé is kínálhatjuk. 

Viszont nem evett még igazán finomat az, aki almalekvárt nem evett. :)

Ennek a finomságnak az elkészítési módját osztjuk most meg veletek. Tartózkodva a hozzáadott cukortól, minden egyéb természetes és természetellenes édesítő szerektől. Ami pedig a tartósítószereket illeti... innen is mellőzzük a vegyszereket, mivel más módon tartósítunk. 

Számos kérdés felmerülhet: Elég édes? Hogy nem romlik meg? Milyen az állaga?


Lássuk akkor, hogy készül a cukormentes almalekvár itt a Pitypangosportán:

1. Első lépésként szedj/vegyél/kapj almát. 

Lehetőleg több félét. Az se baj, ha 4-5 kilónként számítunk egy birset is bele. Mi édes fajtát választottunk a Red Elstar-t, de került bele Idared és a fent említett arányban egy-egy birs is.

2. Az almákat alaposan megmossuk. 

Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy áztattuk őket néhány percig, majd kézzel átmostuk őket még egyszer. 

3. Ezután következik az egyik kulcslépés. Mindenki azt gondolná, hogy meghámozzuk, kivágjuk a magházat..

eltöltünk vele órákat mire a végére érünk stb. Ehelyett az almákat héjastól 4 felé vágjuk, az esetleg poros végeket és sérüléseket eltávolítjuk, de a magházat benne hagyjuk. Hogy ezt miért kell így csinálni? Olvasd el ezt a bejegyzést is

4. Mennyiségtől függően közepes, nagy, vagy óriási lábosba halmozzuk az előkészített almát,

és alá öntünk annyi vizet, hogy kb. 10cm magasan legyen a vízszint az aljától. Itt következik a másik meglepetés, NEM TESZÜNK BELE CUKROT. Közepes lángon elindítjuk a főzést fedő alatt.

5. Mikor a víz elkezd főni, néhányszor kavarjuk át, hogy ne égjen le az almahéj. 

Kb. 30 perc múlva az almák elkezdenek puhulni. Többször keverjük át és ha azt tapasztaljuk, hogy már az adag 3/4-ed része elmállott, vegyük le a tetőt, had sűrűsödjön. A héjból és a magházból kioldódott pektin miatt egészen sűrű almaszószt kapunk, almadarabokkal.

6. A főtt almapépet ezután paradicsom passzírozóval átpasszírozzuk. 

A magházak, magok és a héj szépen és viszonylag gyorsan elválasztható ezzel a módszerrel. 

7. Ezt a sűrű szószt lassú tűzre tesszük, 

leülünk egy jó könyv mellé vagy játszunk a gyerekekkel és élvezzük a csodálatos illatot, ami a szobában terjeng. Ez a rész nekünk kb 2 óra volt,de van, aki egész napját eltölti vele. Természetesen itt már nem használunk fedőt, cél az, hogy a felesleges vizet elpárologtassuk. 

8. A szépen rotyogó almalekvárt addig főzzük, amíg megáll benne a lábos közepébe szúrt fakanál, 

és melegbarna árnyalatot kap. Garantálom, hogy eddigre csak aszerint nem elég édes, akinek nem működnek az ízlelőbimbói. 
Dupla kukta a gyorsabb munkáért. A foltokat azért hagytuk a tűzhelyen, mert a lekvárfőzés bizony foltokkal jár.

9. A harmadik trükk következik. 

Bizonyára várjuk a tartósítószert. Nem lesz benne. Mert kuktázunk. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk új! fedővel és megy a magasnyomású vízfürdőbe. A részleteket megtalálod ide kattintva 

10. A kihűlt üvegeket címkézzük, 

nagy része felkerül a kamrapolcra, egy üveget megkóstolunk palacsintával, néhány üveget pedig kisorsolunk a hétvégi tiszafüredi kerékpártúránkon.

Így készült a cukormentes és tartósítószer mentes almalekvárunk. Próbáld ki Te is! Írd meg nekünk, hogy sikerült a Tiéd. Mondd el szerinted ez miért jó, miért nem. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre.

12 megjegyzés:

  1. Epp most rotyog a tuzhelyen. Paradicsom passzirozo nincs, ugyh a maghazat kulon fozom es majd az almahejat megturmixolom.

    VálaszTörlés
  2. Jelentem, hogy mennyei lett :) a paromnak is nagyon izlett de csak utana mondtam el neki h nincs is benne cukor :)

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam a megadott recept szerinti almalekvárt. Hogy a tartósítás mennyire sikeres, azt csak később tudom meg. A cukor valóban nem hiányzik, mert elég édes , az íze nagyon finom, de a felbontott lekvár még hűtőben sem tárolható, mert aránylag rövid idő alatt megpenészesedik.

    VálaszTörlés
  4. Kb mennyi ido alatt? Eleg nagy uvegeim voltak csak... de akkor ma lekvaros gofri lesz a vacsora :)

    VálaszTörlés
  5. Par napig nalunk elall... annal tovabb nem, mert elfogy :)

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem életem első lekvárját, isteni lett!!! Köszönöm a receptet, azt hiszem, amint elfogy csinálom is az újabb adagot.:)
    (Kicsit macerás, illetve inkább hosszadalmas procedúra, DE megéri, és melyik lekvár főzés nem az.)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Kuktazas helyett lehet siman nedves dunsztba is tenni? Fazek vizben forralni par percig?

    VálaszTörlés
  8. én dobtam bele jó pár menta ágat is, és a kb. 5 kg almához ment 3-4 birs is; paradicsompasszírozó helyett krumplinyomóval szerencsétlenkedtem egy órát (soha többé, veszek inkább paradicsomdarálót), a sűrítés megvolt 1,5 óra alatt, szuper lett, köszi a receptet...egy baja van, nagyon fogy ;)

    VálaszTörlés
  9. Fenomenális íz és vitaminbomba, köszönöm a receptet 😊

    VálaszTörlés
  10. Én évek óta kálium szorbáttal tartósítok - neten hirdetik méhészeknek jobb mint a szalicil, ártalmatlan. 1 literre 1 csapott evőkanál. Kinyitott üvegben is korlátlanul eláll, külön nem kell dunsztolni. Csak lekvárra és befőttre!

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok A magból kifőtt cián nem okozhat problèmát

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?