2014. július 26., szombat

Megkuktázhatóságoskodásainkról. Avagy a kukta reneszánsza a befőzés során.

Nagymamám nem is sejtette, micsoda kincset ad a kezembe. 

Akkor még én sem tudtam, hogy 2 napra rá már a leggyakrabban előszedett konyhai eszközök táborába áll az ócska főzőedény. Úgyis mondhatnám, hogy a kukta forradalmasította nálam a befőzés technikáját. Mondjuk ez így nem igaz, korábban egyáltalán nem is gyakoroltam ezt a tudományt. Mindenesetre bevált a dolog, mára én és a kuktám elválaszthatatlanok lettünk..azóta egy még régebbi darab gazdája lettem. Ez kicsit felgyorsította a folyamatokat. Ami valljuk be nem hátrány, ha 10-20-30 kg termést akarunk megőrizni az utókor-vagyis inkább a télidő- számára. A kitűzött 500 kg-ról nem is beszélve.

De hogy jön a kukta a befőttekhez? 

A lekvárok, befőttek titka a sterilitás. Műtői körülményeket azért nem egyszerű teremteni a konyhában.
Akármilyen ügyesen főzőcskézzük az üvegeket, rotyogtatjuk a lekvárt, egy-egy túlélő mikroorganizmus garantáltan marad valahol és akkor dobhatjuk ki az egészet pár nap múlva. Lehet tartósítószereket is használni, én nem szeretnék ezzel a lehetőséggel élni. A cukrot is próbáljuk elkerülni, csak egyes lekvárokba és szörpökbe teszünk. 

Hogyan tudjuk tehát leegyszerűsíteni a folyamatot és garantáltan tartóssá tenni az alkotásainkat?

Hőlégsterilizátorral!! Nincs a konyhádban? Nekem sincs, de a kukta is tökéletesen megteszi.
A lezárt edényből a gőz nem tud távozni, így egyre nagyobb nyomás és hő keletkezik, ami tutira elpusztít minden nem odavalót. A lezárt üvegeket csak beleállítom, háromnegyedéig töltöm vízzel, majd alágyújtok. Sípolás után még 15 percig kis lángon hagyom. Ezután mehet kihűlésig száraz dunsztba.

Amiket így lehet eltenni:

-lekvárok 
-mindenféle gyümölcs (víz-cukor-tartósítószer nélkül, üvegbe gyömöszölve)
-lecsó-paradicsom
-savanyúságok, uborka
-szörpök
-natúr, pépesített bébiételek

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. Eddig sütőben dunsztoltam, majd száraz dunsztba tettem. Az a kérdésem, hogy kuktával együtt, vagy a kuktából kivéve kell száraz dunsztba tenni. Gondolom, hogy kukta nélkül, de hátha mégsem?!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kukta nélkül, csak az ūvegeket. Szuper, évek óta csak kuktában dunsztolok!

      Törlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?