2015. március 3., kedd

Öntözzünk agyagedénnyel! Jön a tavasz, itt az ideje megtervezni az öntözést!

A történet nagyon régi. Már az ókorban rájöttek, hogy ha nem akarják naponta öntözéssel fárasztani magukat, és kapálni sincs kedvük, valami olyan módszert kell keresni, ami több napra ellátja a termesztett növényeket vízzel, ráadásul közvetlenül a gyökérzónában.

Volt tavaly egy igen esős nyarunk, viszont árulkodó volt, hogy az éves középhőmérséklet az eleddig mért legmagasabb volt! Az aszályos nyarak száma sűrűsödik, és igazán szerencsések vagyunk, hogy egyszer sem vezettek még be komolyabb vízkorlátozást Magyarországon. Viszont már nem is olyan ritka, hogy egyes szakaszokon szinte száraz lábbal át lehet kelni a nyári Tiszán.

A vezetékes víz, azon kívül, hogy korlátozható, igen drága is. Talán ez az oka, hogy aki teheti kutat fúrat magának, s így próbálja meg csökkenteni a költségeket. Bár nem kis beruházás egy szivattyú, de mégis ez a gazdaságosabb megoldás. Viszont ehhez áram kell, ami a hobbikertekben nem mindenütt van.

Egyre többen ismerik fel, hogy óriási mennyiségű esővizet lehet begyűjteni a tetőkről. Így, ha van megfelelő tároló kapacitásunk, a fenti problémák mindegyikére megoldást találhatunk.

S mit csináljunk, ha városban lakunk, pici a kertünk, avagy csak egy nagyobb balkonunk van magas ágyásokkal? Kutat fúratni nem akarunk, az esővizet gyűjtjük, de a tárolókapacitás véges és szeretnénk a leghatékonyabban öntözni növényeinket... ráadásul a rohanó tempóban olykor elfeledkezünk a napi öntözésről, nem akarunk bajlódni a folyamatos gazolással, és igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, ja és nem vagyunk technikai zsenik...

A fenti problémák mindegyike felmerült nálunk is...

Olyan megoldást kerestünk, ami legoptimálisabban minél több problémára választ ad, és lehetőleg természetes anyagból van.

Így kísérletezgettünk, fejlesztgettünk és létrejött az Evergreen öntöző agyagedény, mely
  • Akár 80%-al hatékonyabban hasznosítja a vizet, mint a csepegtető öntözés
  • Közvetlen gyökérzónában öntöz
  • Elég 3-6 naponta újratölteni
  • Mulcsolással kombinálva jelentősen redukálja a felszíni gyomok mennyiségét


Hogyan használjam az Evergreent?


1. Kiválasztjuk az öntözni kívánt területet ( az edény kb 90cm sugarú körben öntöz)

2. Elássuk úgy, hogy a tető és a talajszint között kb. 5cm távolság legyen.

3. Köré ültetjük a növényeket, majd 3-5 naponta megtöltjük az edényt vízzel.
Hogyan működik ez mégis? Hogyan távozik a víz az edényből?


A speciális égetési hőmérsékleten az edényben apró pórusok képződnek. Ezeken a mikroszkopikus pórusokon keresztül adja át az edény a vizet a környezetének. Ez egy lassú egyenletes folyamat, amit befolyásol a talaj nedvessége is, így akkor öntöz, amikor igazán szükség van rá.

Készítettünk egy videót, melyben demonstráljuk:


Figyelem! Az agyagedényre igen nagy a kereslet! Jelenleg az új készlet elkészültéig már felvesszük az előrendeléseket is!Tehát egy 5,6 Literes Evergreen
+ ajándék csomagolás
+ajándék postázás
+ ajándék kézikönyv
+ exkluzív csoporttagság

mindössze: 6000 Ft

Rendeld meg itt:

Emailben: pitypangosporta@gmail.com

Telefonon: +36 30 354 6536

- Közösségi kertek, kertbarát körök, nagyobb területet gondozók figyelem! 20 darab felett 60 kilométeren belül ingyenesen házhoz szállítjuk! 

20 darab feletti rendelés esetén kérd egyedi ajánlatunkat!


Aki pedig személyesen venné át, itt teheti meg:

Pitypangosporta, Tiszafüred-Örvény, Rózsadomb u. 22.

Figyelem! Személyes átvétel esetén megajándékozunk a Pitypangosporta Lekvárcsalád válogatott lekvárjaival ;)


Mivel tudjuk, hogy ez Neked is be fog válni, így minden gond nélkül vállaljuk: amennyiben nem vagy elégedett a termékkel, küld vissza 2 héten belül és mi szó nélkül visszafizetjük az árát!Jó kertészkedést!

Akinek kérdése van, nyugodtan tegye fel kommentben, vagy akár emailben, telefonon.

Ha eddig nem tetted: Kövess minket a Facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?