2015. február 12., csütörtök

Mi az a WWOOF?


World Wide Opportunities on Organic Farms - Lehetőségek világszerte, biogazdaságokban


WWOOF egy csereprogram - A világ bármely tájáról érkező önkéntes, munkájáért, a házigazda kosztot és kvártélyt illetve tanulási lehetőséget biztosít, illetve betekintést a természetközeli gazdálkodás rejtelmeibe. Ez a világméretű szervezet segít összehozni a tanulni vágyó önkénteseket és azokat az organikus gazdálkodókat, akiknek segítségre van szükségük.

A világ minden részéről érkező önkéntesekkel találkozhatsz :) - forrás:travellers.com.au

WWOOFelők - az Önkéntesek 



Általában napi 4-6 órányi segítségért cserébe szállást és ellátást biztosít a házigazda. Mivel együtt laksz gyakorlatilag a befogadóval, így elvárt dolog, hogy részt vegyél a napi rutinban és a munkafolyamatokban.

Ilyen lehet például: veteményezés, ültetés, komposzt készítés, favágás, gyomlálás, betakarítás, csomagolás, fejés, etetés, de ide tartozhat akár a borkészítés, kenyérsütés, szappanfőzés vagy a szalmabála ház építés is.

A farmon tartózkodás időtartamát a vendéglátó és az önkéntes előre egyezteti. Legtöbben egy-két hetet töltenek egy helyen, de akár pár napra vagy folyamatos munka esetén több hónapra is maradnak egyesek.

A vendéglátó - Biogazda


Ha van egy farmod, kis gazdaságod, kerted, borászatod, vagy erdőd, amit organikus vagy öko módszerek szerint gondozol, máris vendéglátóvá válhatsz.

Az önkéntesek hasznos segítséget nyújthatnak főszezonban, mikor minden kézre szükség van. A vendéglátók egy része permakultúrás és biodinamikus kertészeti módszereket alkalmaz. Van, aki teljesen önellátó, de szövetkezetek, sőt ökofalvak is megtalálhatók a vendéglátók listáján.

Nagyszerű dolog részt venni ebben a körforgásban, ahol a világ bármely tájáról érkezőt megtanítjuk a organikus kertészeti módszerekre. Mint házigazda átadhatod az életszemléleted, ezáltal megváltoztathatod a világot. Az önkéntesekben mély nyomot hagy az itt eltöltött idő, így sokkal környezettudatosabbak lesznek, sőt jó részük saját biogazdaságot alapít, vagy önellátó kertművelésbe fog. Vendéglátóként pedig azon kívül, hogy új emberekkel ismerkedhetsz meg, fejlesztheted kommunikációs képességeidet is.

Csatlakozz Te is önkéntesnek és utazd körbe a világot!


A Pitypangosporta a WWOOF mozgalom hivatalos vendéglátója, bővebb információt itt találtok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?