2015. március 22., vasárnap

Tavaszi "nagytakarítás" Tiszaörvényen a víz világnapja alkalmából

Fújta a szemetet a szél. Belefújta bizony a Tiszába, a bokrok alá, az esővíz elvezető árkokba.. az utcák mentére.


Kocsival végigrohanva a falun ezek nem tűnnek fel. Ez leginkább akkor látszik, ha babakocsit tologatunk, ha sétálunk, kocogunk, kerékpározunk. 

Hogy miket fújt az a bizonyos szél? A Tisza partra csontis dobozt, söröz dobozt, féldekás üveget, etetőanyagos zacskókat, koccintós boros és ásványvizes műanyag palackokat leginkább.

Fújt ott bizony még cigis dobozt, cukorkás papírt, ilyen flakont, olyan flakont, drótot, nejlonzsákot, papírt és befőttes üveget... de még mosdókagylót és fél wc csészét is.

Kocsival végigrohanva a falun ezek nem tűnnek fel. Ez leginkább akkor látszik, ha babakocsit tologatunk, ha sétálunk, kocogunk, kerékpározunk.

Adott volt tehát a Víz világnapja, adott volt ez az apró szépséghiba egy csodás kis falu orcáján, és adott volt egy tevékeny csapat különös érdeklődéssel a természetvédelem és e kis település iránt.

Gyülekező a "Betlehem" téren

Reggel 9ig gyülekeztünk a már jól bevált Betlehem kereszteződésben (Füredi-Liget u. sarok), majd a falusi kikötő felé vettük az irányt, ahol rövid eligazítás után nekiláttunk a gyűjtésnek.


Eligazítás


A kikötőt alig negyed óra alatt kitakarítottuk, ezután három csapatra válva vette kezdetét a gyűjtögetés. Minden csapat kapott egy-egy térképet, amin bejelölhették a legszemetesebb részeket, illetve azokat a területeket, amit illegális szemétlerakónak használnak egyesek.

Meglepetés keresés alacsony víznél

Dél fele járt az idő mire mindenki körbejárta a rászabott területet és megéheztünk.

Sajnos több olyan pontot is sikerült felderíteni, ahol egy akció nem elegendő rendbe tenni a területet. 


Az Esze Tamás utca végén a temetőnél, a Válykos, a Homokos, és a Tiszaikertsor végén lévő kiserdő tövénél lesz szükség további takarításra és fokozott figyelemre, a szemét újratermelődésének megakadályozására.
Illetve, amikor megtaláltuk

 
A Homokos egy része, ahonnan a közmunkaprogramos kultúrnövény termesztéshez szedett földet a füredi önkormányzat

Az Esze Tamás utca - Temető szeglet, illegális lerakó

A mi kis csapatunk a VIII. öblítő partja mentén haladt, és némi dühvel vegyes szomorúság kísérte utunkat. Ezen a területen, a parton is több zsáknyi szemetet találtunk, jellemzően a következő módon voltak elhelyezve:  a stégek oldalába, gyökerek közé begyűrt sörös dobozok, cigarettás dobozok, kis szeszes italos üvegek, boros és egyéb műanyagpalackok, etetőanyagos zacskók és kukoricás fémdobozok a nádtorzsák alá rugdosva-dugdosva... Vajon, aki így hódol a horgászatnak...jól érzi magát abban a szemétkupacban, amit maga után hagy...?

A termés:Mire a Pitypangosportára értünk már várt minket a Vígh és Társa Kft által főzött finom ebéd és némi ejtőzés és sütizés után kezdődött a tudományos szekció.
A jól megérdemelt ebéd


Először Füstös Gábor halászati-, vízügyi agrárszakember tartotta meg érdekfeszítő előadását a víz természetéről és felelőtlen vízgazdálkodásunkról. Ezután Szűcs Krisztián következett, aki mint leendő agrármérnök a talajhigiéné témakört boncolgatta. Beszélgettünk az avarégetés veszélyeiről az én előadásom kapcsán, illetve végül, de semmiképp nem utolsó sorban dr. Bazsó Kata beszélt a körülöttünk lévő ezerféle kencéről és tisztítószerről és azok veszélyeiről.

Mindennapi mérgeink címmel a kozmetikumok és tisztítószerek kerültek célpontba

Azért a víz az úr - Füstös Gábor tolmácsolásában

Szűcs Krisztián a talajvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet

Avarégetés? Halálos veszedelem!


A nap eseményeit Darabos László és Hatvani Gyula dokumentálta képi illetve videó formában. Köszönjük nekik is és azt is, hogy az anyagot felhasználhatjuk.

Tartalmas nap volt. Köszönjük minden segítőnek, szemétszedőnek és támogatónak, hogy lehetővé tették ennek a napnak a létrejöttét.

A nap eseményeiről készült videó összeállítás itt látható:

KATT IDE A VIDEÓÉRT!


Ha eddig nem tetted: Kövess minket a Facebookon!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?