2014. március 7., péntek

11 növény, amit kezdő kertészként is sikeresen termeszthetsz


Lássuk csak. Gondolom olvastál már eleget arról, hogy milyen jó és egészséges a saját termés. Nem is beszélve arról, milyen finom, és zamatos, ami nem utazik több ezer kilométert nyersen, hogy egy konténerben történt gyors érlelést követően kerüljön az asztalodra.


Félsz a csalódástól? Azt hallod, hogy nem érdemes vesződni vele? Hogy hiába a sok befektetett energia?
Ideje tisztába tenni a dolgokat.

Melyik az a 11 növény, amivel biztos sikert érsz el?A következőkben megmutatjuk Neked, hogyan válaszd ki azokat, melyek termesztésében még a kezdő kertész is sikeres lehet.

Rövid nappalos növények (Akkor vesd, amikor a nappalok még rövidek,tavasszal és ősszel)

Amint enged a talaj, illetve elmúlt a nyári hőség a következő növények már vethetők is. Vigyázz! Ezek a hosszú nappalos időszakban felmagzanak, vagy kiszáradnak.


RETEK: Gyorsan és egyszerűen csíráznak, 3-5 hét múlva már szedhetők. Szinte azonnali siker!!! Ahhoz, hogy egész tavasszal legyen friss retek az asztalon hetente vess belőle valamennyit egészen április végéig.

RUKKOLA: Az abszolút sikernövény. Akár egy nagyobb cserépbe is vethetjük. Újraveti önmagát így következő évben már inkább ritkítanunk kell vetés helyett. Ideális zöldsalátának, vagy főzve. Legízletesebb mégis egy remek pizza tetejére szórva.

CUKORBORSÓ: Azonnal fogyasztható, ahogy a szemek láthatókká válnak. A héja is ehető. Kis támasztékra felfuttatva könnyen szedhető.

MÁNGOLD: A leveléért és a törzséért is termesztjük. Hónapokig szedhető, akár egy nagyobb cserében is szépen fejlődik.

ÚJHAGYMA: Csak dugdosd el néhány centi mélyre és néhány hét múlva már élvezheted is a ropogós zsenge hagymát. Jól teszed, ha ebből is ültetsz hetente pár tucatot, hogy folyamatosan szedhesd.

Hosszú nappalos növények (A nyár sztárjai. Őket fagyos szentek után május második felében kezd ültetni)

Ezek imádják a meleget és a napfényt. Hacsak nincs fólia sátrad, ne ültesd ki őket túl korán. Egy késői fagy még május elején is kárt tehet bennük. Amennyiben mégis szeretnéd őket nevelgetni, vess magot most és a saját palántád ültetheted majd ki.

PARADICSOM: Ezerféle kapható az aprótól az óriásig, a feketétől a kékig. Főzheted őket, száríthatod, vagy egyszerűen csak a reggelihez ropogtathatod fajtától függően. Ha kezdő kertész vagy hasznos lesz számodra a következő magyarázat: Determinált fajták bokrosak, nem nőnek 1-1,2 m-nél magasabbra és körülbelül nyáron leteremnek. Ha hely szűkében vagy mindenképpen ezt ajánlom. A nem determinált fajták folyton nőnek, és az első mínuszokig szüretelheted őket. Több méter magasra is megnőhetnek, és egy növényről optimális körülmények között több 10 kg paradicsomot is szüretelhetsz. Magasságuknál fogva támasztékot igényelnek. Ne felejtsd el a hónaljhajtásokat kitörni, hogy mindig elegendő fény jusson a paradicsomokhoz. Márciusban kezd vetni a magokat, és május végén ültesd ki a palántákat szabad földbe. De sokfelé kapható kész palánta is. 

CUKKINI: Ha egyszer beindul 2 tő is képes, egy nagycsalád szükségleteinek ellátásra. Helyigényes, legalább 60x60cm-es helyet hagyj neki. A legízletesebbek a zsenge termések, ha eléri 20cm-t nyugodtan kezd szüretelni. Amennyiben megfelelő vízutánpótlást kap több hullámban teremni fog. A nyári zsenge tökfajták virágai is ehetők. Vetéskor egy fészekbe legalább 3 magot tégy.

BAZSALIKOM: Egynyári fűszernövény. Rém egyszerű termeszteni, szinte le sem lehet lőni. Csodás illata van langyos nyári estéken, és néhány tőről nagyon sok bazsalikom szüretelhető. Sok fajtája ismert, melyek méretben és zamatban is különböznek, érdemes többfélét kipróbálni. A méhek imádják a virágait. Mindenképpen ültess, de június előtt nem érdemes kiültetni.

BAB: Választhatsz futóbabot vagy bokorbabot. Egészen apró szeműt és lóbabot is. Ne feledd itt is tégy több szemet egy fészekbe, és a futóbabnak készíts támasztékot.


PAPRIKA: Hosszú tenyészidejű, ezért mindenképpen ültesd el már márciusban a palántának szánt magokat. Amennyiben kész palántát vásárolsz, azt a már melegedő földbe ültesd. Figyelj rá, hogy a paprika is fagyérzékeny. Ne feledd ez a növény is fényigényes, tartsd meg a fajtára jellemző tőtávolságot. 

UBORKA: A salátának valótól a savanyításra szánt uborkáig válogathatunk a fajtákban. Amennyiben meg szeretnénk könnyíteni dolgunk, érdemes támasztékot készíteni, így könnyebben szedhetjük a termést, mely heteken át folyamatos. Vetetjük szabadföldbe, de az előneveléssel néhány hetet nyerhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?