2014. március 23., vasárnap

A példaképek

Mindenkinek vannak példaképei. Legalábbis olyan tettek, amik motiválják a mindennapokban. A harcokban, mikor nehéz, mikor kilátástalan, mikor úgy néz ki sokadik próbálkozásra is kudarcot vallunk.
Majd egyszer csak sikerül.


Elérünk arra a pontra mikor a sok gyakorlás, megannyi sikertelensége átcsap, vagy olykor szinte észrevétlenül átsiklik abba az állapotba, mikor birtokosaivá válunk a tudásnak, sikerül véghezvinni mindazt, ami addig fejtörést és szenvedést okozott. Pillanatok művévé válik az ami máskor hosszú percek, vagy akár órák munkáját igényelte. Összeállnak a részletek és nem kell a tervrajzot bogarászni naphosszat.


Néhány éve követjük figyelemmel egy család életét, ami nagyon céltudatossá tett. Olyat hoztak létre egy nagyváros apró kertjében, amit mindannyian példának tekinthetünk. Los Angelesben, kb 400m2 területen kertészkedik a ház körül a Dervaes család. Évente közel 3000 kg terményük van. Több, mint 400 különböző fajból közel 2150 kg zöldséget termelnek. Tyúkjaik évente 900, kacsáik 1000 tojást tojnak. Ezenkívül több, mint 10 kg mézet termelnek, a maradékot pedig a gyümölcsök adják.


Mire elég ez a mennyiség?
A család 4 tagjának jelenti ez a mennyiség a betevő falatok 90%-át. Ezenkívül a maradékot kb. évi 20.000 USD-ért értékesítik. 


De hogyan érik el mindezt?
Szintetikus műtrágyák és permetszerek nélkül. A talajt folyamatosan javítva, több ciklusban tervezett polikultúrával.


Első pillantásra merész ötletnek tűnhet, de bárki képes lehet elérni mindezt. Elérni a céljait, az egészséget, a szabadságot és a boldog, kiegyensúlyozott életet. Remélem, bízok benne és tudom, hogy a mi tevékenységünk is egyre több embert motivál és feladatunknak érezzük, hogy megosszuk azt a tudást, amit mi összegyűjtünk és kipróbálunk.

Nézzd meg, előbb Ők hogyan csinálják:


 Kattints a képre egy 6 perces összefoglaló videóhoz


Kövess minket a Facebookon, katt ide!


5 megjegyzés:

  1. Aztaaa ez nagyon! De nekem többnek tűnik mint 400nm
    Van erről valami tuti leírás amit ti néztek? Vagy tanfolyamon voltatok?

    LOcsolni én is így szoktam egyenlőre csak luggatott pet palackkal de mivel keramikus vagyok tervezem ilyen locsoló cserepek készítését is. Nekünk az is hárány, hogy ezidáig kétévente költöztünk még nincs saját földünk de ahol élünk azt műveljük. Állatokat is szeretnénk idővel, nyúl már majdnem idén is lett de nem készült el a helyük. Ezen kívül még fürjekben gondolkodunk és esetleg később kecskékben. Sajnos nekünk nagyon kevés az anyagi héttér így elég nehéz de reméljük a legjobbakat. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük, hogy ilyen aktív vagy. Még sohase szólt hozzá egy ember ennyi bejegyzéshez :) Csodálatos mézeskalácsokat és tortákat készítesz, van benne fantázia! Forgalmazod őket valahol? Nagyon tetszenek!

    Példaképekhez visszatérve igazából ez a család is, mint több más szerző inkább inspirációk, karöltve régebbi tapasztalatokkal, permakultúrás, erdőkertes illetve klasszikus kertészeti irodalommal.
    Kísérletezünk, vegyszer és lehetőleg ásás mentesen :)

    Ilyen kísérletezés során döntöttünk az öntözés megreformálásáról. Tapasztalataink alapján már elkezdtük az öntöző edények készítését, hamarosan kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek.

    A krumplicukrok és krumplinyomda oldalaidon szereplő mézesek előtt pedig szerintem nagy jövő áll!!! Sok sikert kívánunk, ha már árusítani fogod, mindenképpen írd le merre, hogy ki tudjuk próbálni ;) Üdv: a Portalakók

    VálaszTörlés
  3. Aranyosak vagytok! KÖszönöm! Én egy kicsit bizonytalan vagyok bevallom biztos az is baj, hogy túl sok mindennel foglalkozom egyszerre. tortázást letettem, egyrészt Magyarországon ennek nem annyira van tere főleg nem három gyerekkel... másrészt ez a burkolt módi azért valljuk be nem túl egészséges... ezért is gondoltam, hogy olyan sütiformákat kellene készíteni amiben bármilyen bbio süti is szép lehet de ebben is kicsit elbizonytalanodtam, de azért szeretném még felvenni ezt a szálat és dolgozni csak az a baj, hogy itthon nincs műhelyem azt is bérlem és így nem tudok olyan intenzíven ezzel foglalkozni.... illusztrálni is szeretek-nék.

    Öntözőedényeket én is fogok gyártani kíváncsi leszek, hogy válik be. idegenkedem a műanyag palacktól olyan csúf.

    Valahol már kérdeztem tőletek, hogy ti mivel védekeztetek idén a paradicsomvész ellen, hogy megmaradt a termés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gombás fertőzések leginkább akkor szoktak nagy pusztítást végezni, ha tartósan "áll a párás levegőben" a növény. Vegyszert mi nem használtunk, a talajt fűrészporral takartuk, ez megakadályozta a kipárolgást, illetve megritkítottuk az ágakat, hogy tudjon szellőzni az egyébként is felkötözött paradicsom.

      Törlés
  4. tényleg jut eszembe moshatóztok is? Láttam hordozni hordoztok! :) de szép is volt!!

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?