2014. október 4., szombat

Fűszernövényeink betakarítása

Lassacskán beköszöntenek az első fagyok. A fűszernövények még mindig pompáznak, illatoznak, bokrosodnak. Még nem késő összegyűjtögetni őket. 
Milyen jól jön majd télen a sok aromás szárított növényke. Persze frissen az igazi, bízva abban, hogy még messze vannak a mínuszok, mindegyiken hagytunk pár tövet, amiről még csipegethetünk, ha az ételek és ízlelőbimbóink megkívánják.

Egynyári fűszereinket bátran vágjuk ameddig csak tudjuk. Mi 4-féle bazsalikomot szedtünk. A petrezselymet hagyjuk, még a hóban is jól bírja.
Az évelőket a fagy előtt legkésőbb egy hónappal vágjuk vissza, hogy legyen idejük regenerálódni.(rozmaring, menta, citromfű, oregánó, levendula, tárkony, lestyán, édeskömény, snidling, zsálya).

Reggel kezdjünk bele a gyűjtőmunkába, miután felszáradt a harmat, de még nincs nagyon meleg. Csokrokba kötve, akasszuk fel szellős, árnyas helyre, de ne aszaljuk 1-2 hétnél tovább, mert tele lesz bogárral és porral. Hűvösebb időben persze több időre lesz szükség. Lehetőleg ne mossuk meg előtte. Tiszta és egészséges növényeket válasszunk. Ha megszáradt, morzsoljuk le a leveleket, virágos részeket, kisebb hajtásokat és tegyük fűszertartóba, jól lezárható üvegekbe.

Hogy mit is kezdjünk ezzel a sok ízesítővel és gyógyító fűvel, erről később még beszélgetünk.
Addig is fűszerezd ételed és életed! ;)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?