2014. október 9., csütörtök

Hogyan spórolj évente fél milliót a háztartásodon? 10 tippünk, és garantáltan több marad a zsebedben.

A mai téma nem garasoskodásról fog szólni. Nem lemondásról, mint inkább ésszerű döntésekről fogunk beszélni.  Ezek segítségével több pénz marad a zsebedben, ami akár azt is jelentheti kevesebbet kell dolgoznod. A módszerek kipróbáltak és használjuk is őket. Egy részük annyira egyszerű, hogy talán nem is gondolunk rá, talán csak egy egyszerű szokásunkon kell finomítani.

Az egyes módszerekkel megtakarítható összegeket csillagokkal rangsoroljuk.
* - alacsony,  ** - közepes, *** - jó, **** - kiváló

1. Tipp: Vegyél és egyél idény zöldséget, gyümölcsöt!


Manapság már gyakori vendég a boltok polcain télen is a szőlő, az eper, nektarin... de gondolkoztunk már rajta, vajon mennyit utazik ez az áru? Honnan jön? Milyen körülmények között? S legfőképp hogyan marad friss a hosszú út során? Még ha a termesztés és a szállítás körül rendben is van minden, májusban lesz a legjobb árú a földieper, és szeptemberben az alma. Télen előtérbe kerülnek a káposzták, saláták. A legkedvezőbb megoldás persze az ha saját magunk termelünk meg néhány alapvető élelmiszert. Itt olvashatsz róla, hogy ez nem is olyan nehéz: -Mi 40m2-en céloztuk meg egy szezonban az 500kg vegyszermentes zöldséget, és gyümölcsöt, ha kíváncsi vagy, hogy sikerült kattints ide.  Vegyünk 300 kg átlagosan elért termést és számoljunk kilónként 250 Ft-tal (ami nyilvánvaló alul becslés, biozöldségeket tekintve) és máris évi 75.000 Ft megtakarításnál járunk
Spórolási faktor: ** - közepes

2. Tipp: Közlekedj kerékpárral!


Mivel jársz munkába? Kényelmesek vagyunk, ha munkahelyünk pár saroknál távolabb van, vagy rossz az idő sokan kocsiba szállunk. Bevallom ezt a rossz szokást felvettük mi is, de próbáljuk kiküszöbölni a csorbát. Egyetemi éveim alatt minden második évre megspóroltam egy kerékpár árát a villamosbérleten. Az autók városon belül és kis távolságokon fogyasztanak a legtöbbet. Vegyünk egy átlagos kisvárost, Kényelmes Kázmér minden nap autóval jár az 5 km-re lévő munkahelyére, egy év alatt kb. 2200km-t tesz meg így, ami majdnem 66.000 forint benzinköltségbe kerül. Lenne helye máshol?
Spórolási faktor: *** - jó

3. Tipp: Főzz otthon!


Minden nap menüt eszel? Büfében reggelizel? Valami gyorsfagyasztott vagy porkaja a vacsora? Kiszámoltad már, hogy ez a szokásod mennyi pénztől szabadít meg egy hónapban? Talán az egyik legdrágább szórakozást űzöd, és talán a legegészségtelenebbet is. Persze a mirelit pultokban mindig találni akciós pizzát, de ha hosszútávon arra rendezkedsz be akkor az egészséged fog sokba kerülni. Azon túl, hogy pénzt takarítasz meg a családod imádni fog, ha megtanulsz főzni és finom falatokkal kényezteted őket. Csak egy napi 900 forintos ebéd menüt, egy 500 ftos büfés szendvicset és egy délutáni 400 ft-os capuccinót számítva 396.000 ft-nál járunk évente. Vegyük ennek az összegnek a felét, nehogy túlbecsüljük. Vajon mennyiből jönne ki ha otthonról vinnél ebédet?
Spórolási faktor: *** - jó

4. Tipp: Ne vegyél napilapot!


A nyomtatott sajtó jelentős terhelés mind a környezetre, mind pedig a pénztárcádra. Manapság sok tucat elektronikus sajtótermékből válogathatsz, olvass inkább a neten és spórolj a papírral! Számoljuk ki azért mennyi az annyi: napi átlagosan elköltött 200 forint egy év alatt 73.000 Ft-ra duzzad!
Spórolási faktor: **** - kiváló

5. Tipp: Ne menj éhesen bevásárolni!


A gyomor nem jó tanácsadó. Az áruházak ügyesen vannak felépítve, szép ívű kanyarokat teszünk mire eljutunk a pénztárig a bejárattól, és ha éhesek vagyunk sokkal nagyobb az esélye annak, hogy olyasmit is megveszünk amit "csak a szemünk kíván". Bár a kemény munka, az ordibáló főnök mellett persze megérdemeljük a kényeztetést. Évi 30 "mert megérdemlem" csokit számítva 3-5000 Ft-ot spórolhatunk. Felmerül a kérdés: miért is kéne erről lemondani :D
Spórolási faktor: * - alacsony

6. Tipp: Írj bevásárlólistát!


Az előbb érintettük az impulzusvásárlás témakörét. Ez az, amikor nem tervezett dolgokkal pakoljuk teli a kosarunkat. Apropó kosár! A tolható kocsik helyett kis vásárlásokhoz válaszd a kosarat, így érezni fogod vásárlásod súlyát! Egy jól tervezett menü, pontos bevásárlólista időt, pénzt és energiát is spórol, mivel nem kell a kifelejtett dolgok után máshol rohangálni, kevesebb kacatot gyűjtünk a szekrény aljába és határozott léptekkel közelítünk a pénztárhoz, az órákig tartó andalgás helyett. Megspórolható összeg széles határok között változik, de éves szinten nagyon könnyedén elérheti a 50.000-100.000 Ft-ot, számolj utána.
Spórolási faktor: ** - közepes

7. Tipp: Készíts otthon tisztítószereket!


Egykor hatékony házi praktikák csak a divatból mentek ki és kaptak sok színes műanyag, papír és olykor fémruhát. A mosószóda, az ecet, a citromsav csodákra képes a konyhában. A szappanfőzés pedig könnyebb, mint gondolnád. Itt olvashatsz az otthon készített tisztítószerekről. (Kata éppen Öko-kör csoportvezető képzésen van, hamarosan elkészíti a linket) Egy átlagos háztartásban évi 60-70 ezer ftot spórolhatsz.
Spórolási faktor: *** - jó


8.  Tipp: Ha gyümölcsöt vásárolsz menj és szedd magad!


Korábban is elterjedt volt, majd némi hanyatlás után újra reneszánszát éli a szedd magad mozgalom. Már tavasszal beindulnak az eperföldek, majd a meggy, cseresznye után remek lehetőség a bolti ár 2/3- áért feltölteni almával, körtével a kamrát. Mennyiségtől függően akár több tízezer forintot is spórolhatsz. De ami igazán vonzó emellett, hogy pompás programot faraghatsz a családnak a gyümölcs szedéssel, és betekintést nyerhetsz a termelők mindennapjaiba. Megtakarítható összeg 5-20.000 Ft/év
Spórolási faktor: ** - közepes

9. Tipp: Palackos víz helyett igyatok (szűrt) csapvizet!


Az egyik legdinamikusabban fejlődő környezetszennyezési mód a palackozott vizek forgalmazása. Magyarország nagy részén kiváló minőségű ivóvíz folyik a csapból. Amennyiben mégsem vagy ilyen szerencsés helyzetben, vásárolj egy kannás vízszűrőt néhány ezer forintért. Ennek ugyan néhány havonta cserélned kell a szűrőjét, de ez az összeg néhány üveg ásványvíz árával vetekszik. 1 üveg víz / nap fogyasztással számítva ez a hobbi 36.500 Ftba kerül, szemben 1m3 víz és 3-4 szűrőbetét összesen évi 5000 Ftos költségével. Megtakarítható összeg: akár 30.000 Ft/év
Spórolási faktor: **** - kiváló

10. Tipp: Vásárolj egyszerre nagy tételben. Viszont csak tényleg szükséges dolgokat!


Télire krumplit, hagymát... zsákos tételben ( ha tudjuk tárolni) Viszont körültekintően érdemes egyszerre nagyobb tételt venni tartós élelmiszerekből, mert a karton ár általában olcsóbb, mint egy-egy kiló liszt vagy egy liter étolaj ára. Akcióvadászok figyelem! Ne ess át a ló túloldalára, romlandó dolgokat, illetve olyasmit, amit képtelenek vagyunk jól eltárolni még jó áron se vegyünk, mert hamar negatívba fordulhat a mérleg. Megtakarítható összeg 10-30.000 Ft/év
Spórolási faktor: ** - közepes

+1 Tipp:  

Napi egy doboz cigaretta éves költsége kb. 300.000 Ft...aki tölti annak kb. 150.000 Ft.
300.000 Ft-ból már egy jobb 4 fős családi nyaralás is kijön ;)
Spórolási faktor: **** - kiváló

Most már csak annyit kell tenned, hogy a megspórolt összeget elosztod az órabéreddel és máris láthatod mennyivel kell kevesebbet dolgoznod.

Reméljük tetszett, ha van más jó ötleted is írd meg nekünk ide, vagy a pitypangosporta@gmail.com címre és ne felejts el követni minket a Facebookon!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?