2014. március 19., szerda

Hot compost - Gyorsan valami finomat

Ma a komposztálás gyors formájáról fogunk tanulni, együtt. Igen együtt, mivel ezt mi is most alkalmaztuk először.

Nálatok milyen a föld? Itt nem az igazi, ezért szükség van a javítgatására. Isteni szerencse, hogy mindenki igyekszik megszabadulni a szerves anyagoktól a szomszédságban, így ez nekünk mindig kapóra jön.
Egyiknek szemét, másiknak lehetőség.

Történetesen négy ló is lakik a szomszédban, akik viszonylag jól termelnek. S mivel ott az output rendszerzavart okoz, gyorsan becsatornáztuk a TERMÉKET a kertünkbe, így szinte automatikusan jutunk, jelentős mennyiségű lótrágyához.

A másik fontos alapanyag a nagyon kedves szomszédság által zsákokba gyűjtött, majd az utcára a "zöldjárat" (szemeteskocsi zöld hulladék részére) gondjaira bízták. Én meg megelőztem a szemeteskocsit és betalicskáztam ismét nem lehanyagolható mennyiségű levelet az udvarba, és lassú komposztálódásra ítéltem.
(Hogy milyen formái vannak a komposztálásnak? -hamarosan indul egy néhány leckés online tanfolyamunk, ahol részletezzük a kezdők részére a "mithogyant") Tegyetek fel kérdéseket, akkor még kerekebb lesz az anyag.

Egyszóval mivel megvolt a kritikus tömeg ( a forró komposztáláshoz legalább 1m3 szerves, bomlásra kész szerves anyagra van szükséged) Úgy döntöttem itt az idő, ki kell próbálni ezt a bonyolultnak tartott eljárást, mivel jól jönne a végeredmény.

A lassú komposztáló mellé terveztem a kb. 3 m3 térfogatot elhelyezni. A kerítést 2 régi ólajtóval védtem, míg a szigetelés és térelhatárolás céljából a szemközti oldalra szalmabálákból építettem falat.

Mi került bele?

- A lassú komposzt minden része (ebben levelek (sok dióval), a télen összegyűlt konyhai hulladék, és a tavaly letermett kerti zöldek maradéka volt.)
- Lótrágya, alig néhány nappal előtte hagyta el a készítőjét, tehát még szinte ki se hűlt.
- Víz

Milyen szerszámokra lesz szükséged?

- Villa
- Ha egy tér közepére halmozod a komposztod, akkor nem kell keret sem, amennyiben kert oldalába teszed, akkor érdemes régi ajtóból, esetleg raklapból, szalmabálákból keretet készíteni neki.
- Gereblye
- Vödör a víznek
- Lapát
- Talicska
- Hőmérő (csak a fotó kedvéért)

Hogyan csináld: 

Rétegezd a lótrágyát és a levél komposztot egymásra, egy sor ebből, egy sor abból, keverd össze a gereblye segítségével, majd ad hozzá megfelelő mennyiségű vizet. Ezt addig folytasd amíg a kritikus tömeget el nem éred. A legjobb ha eléred minden dimenzióban legalább az 1 métert, ennél lehet nagyobb, de kisebb semmiképpen. A kritikus tömeg, ahhoz kell, hogy megfelelő szigetelést kapjon az anyag és a kialakuló hőmérséklet optimumon szaporodjanak a lebontó szervezetek.

Az ideális C(szén):N(nitrogén) arány 30:1, persze ezt nem kell patikai mérlegen méricskélni, de jó ha közelítünk ehhez.
Hogy mi inkább a C és mi inkább a N és mi ez az egész matek, azt majd a tanfolyamban olvashatjátok.

A folyamat optimális esetben 1 hónap alatt lezajlik, lássuk milyen részekből áll:

- melegedés folyamata (1-3 nap) amennyiben klappol a nedvesség és a C:N arányod a halom azonnal elkezd "üzemelni" amint elérted a kritikus tömeget.
- forró fázis (1-3 hét) na itt folyik a munka és ahol sokan vannak ott rendesen megugrik a hőmérséklet is, a halom közepe elérheti a 60-70 °C ot is
- utóérés (3-4 hét után) a halom hőmérséklete lecsökken 35-40°C ra és megérkeznek a gombák, illetve a giliszták,akik készre alakítják a termékeny komposztunkat.

No most lássuk hogyan is készült mindez képekben:


Az egyik fal régi ólajtó, a másik szalmabála

A lassú komposztot a friss lótrágyával kevertem

Mivel száraz volt a levélhalom, kb. 150 liter vízzel meglocsoltam a halmot, természetesen rétegesen 

A kész halom, indulás!

A hőmérő 74,4°C ot mutat 3 nappal a halom összerakása után

A maradékot ismét lótrágyával rétegezve az előbbi kupac tetejére halmozom, hogy nagyobb legyen a térfogat

Kíváncsian várom a végeredményt :)

Neked milyen a talajod otthon?
Szeretnél rajta javítani?
Amennyiben kérdésed van, tedd fel itt és segítünk.

Legyen csodálatos napotok!

1 megjegyzés:

  1. engem is mindenki bolondnak néz mikor szedem össze a környék "szemetét" :)

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?