2014. április 5., szombat

Hogyan tüntessük el a szerves hulladékokat? Komposztálás, alapismeretek, negyedik rész.

4. LECKE

A speciális komposzt növények

Van néhány növény, amit speciálisan azért ültetünk, hogy javítsuk vele a komposztunkat. Néhány kertészeti irányzat, mint a biodinamikus illetve a biointenzív gazdálkodás ezt alapvetőnek tartja, akár a rendelkezésre álló terület 50-60%-án is ilyen növényeket termelnek. Természetesen ha kezdő mezei kertészpalánták vagyunk, akkor is jól jön ez a tudás. 

Az egyik módszer szerint évelő hüvelyeseket ültetünk a sorok közé vagy a területünk sarkaiba, oldalaira. Két közkedvelt faj a lucerna és a vörös here. Ezeket egy szezon alatt többször vághatjuk, gyökérzetükkel pedig gazdagítják a talajt, mivel nitrogént kötnek meg a légkörből. Ezek a növények elősegítik a komposzthalom C:N arányának kialakulását. A betakarítása egyszerű: sarló, kasza, vagy kényelmesebbeknél a fűnyíró is megteszi. 

Ültethetünk orvosi somkórót is. A táblaszéleken megtalálható, virító sárga virágú, kumarin szagú gyomnövény. Ugyancsak hasznos lehet a magasra növő mézkerep. Nagy levéltömegüknél fogva remek nitrogén források, viszont ugyanezen ok miatt jelentős árnyékot is adnak így az északi oldalra telepítsük. Ezek a növények kitelelnek, így következő évben is várhatunk tőle 2-3 vágásnyi komposztra valót.

Rizs. A letermett ágyásokat télire bevethetjük rizzsel, ami megvédi a talajt a hideg időszakban. Gyökérzete dús, és jelentős mennyiségű tápanyagot gyűjt a talajból. Mielőtt ültetni kezdenénk a következő szezonban vágjuk le a zöldet, a gyökérzetet hagyjuk a talajban. A ZÖLD megy a komposztra. Egy dolgot semmiképpen ne tegyünk: ne forgassuk be a fűszerűen megnőtt rizst a talajba, mivel jelentős nitrogén tartalma miatt lassabban bomlik, és ezzel a tavaszi vetéstől foglalja a helyet. 

Jó komposztálási lehetőséget kínálnak a káposzta és retekfélék. A teendő csak annyi, hogy a normálisnál jóval közelebb kell egymáshoz ültetni a magokat, és láss csodát, nagy mennyiségű lombozat fejlődik, a viszonylag kicsinyke gyökér mellett. A káposztafélék levélzetét a komposztra hajítjuk, de az elágazó gyökérzet lebomolva szép csatornákat hagy a földben maga után. Ez elősegíti a talaj szellőzését mini niche-eket képez, és elősegíti bizonyos talajlakó mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal az ÉLET burjánzását.

A két nagyon gyorsan növő, és jelentős föld feletti zöld tömeggel rendelkező növényünk még a fekete nadálytő,és a borágó. Ezeket se felejtsük ki, mikor tervezzük kertünket. Vegyük figyelembe mind a gyökérzet utóéletét, mind pedig a föld feletti tömeg további hasznosítási lehetőségeit. 

Kövess minket a Facebookon!

2 megjegyzés:

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?