2015. június 3., szerda

Vendégasztal? Az meg mi?

Az alábbiakban tisztázunk néhány fogalmat, és igyekszünk megismertetni mindenkit egy kevesek által ismert izgalmas étkezési lehetőséggel a FALUSI VENDÉGASZTAL szolgáltatással. 

Milyen lehetőségeink vannak, ha a várostól távol utazunk, kirándulunk és megéhezünk, vagy megszomjazunk? 


- A jól felkészült turista megoldja - szerintem a közvélekedéssel ellentétben nem az angolok, hanem a magyarok találták fel a szendvicset, az otthon csomagoltat legalábbis ;) és nincs is ezzel gond, ennek is megvan a helye és az ideje. 

- A világvégi település egyetlen ojjektuma, sárga légyragacs szalaggal, IQ mágnes, savanyú szagú levegővel és egy NÉNI - vel, akit,ha kérdezel csak zavarhatod átélt TV nézés közben... na ez a tipikus sportszelet + citromos sör kategória, azt is "köszönöm kint megisszuk" - más néven: semmit a kéznek.. mert odaragadsz. 

- Van még ugye a BÓT, már ahol van. Minden, mi szem szájnak ingere: öregecskedő parizer, korban hozzá illő tejtermékekkel.. Kifli?? Ha nem akarsz szánakozó mosolyt kapni ezt a kérdést nem teszed fel egy falusi boltban. Száraz kenyér+ májkrém + TV paprika. Megvan? 

- Ha eddig eljutottunk a hideg élelemmel, most jön a java. Akinek még van mersze további lehetőségek után érdeklődni a már említett helyeken, bizonyára mindenütt ajánlanak a közelben egy "jó helyet" - mivel közel s távol az az egyetlen hely. Ezek azok a vendéglátó egységek, ahol megállt az idő, és a késői 80-as, korai 90-es évek Burda és Quelle magazinját idéző hangulat keveredik a Szomszédok teleregény Alkotás- presszójával. Mikor belépünk szinte várjuk, hogy Alma ránk köszön... S bár kétségkívül látványos a sok-sok tucat étel felsorolása...kevés helyen ehetünk igazán finomat. 


Most, hogy elemeztük mi vár az éhes vándorra akkor, ha átlagos tudással rendelkezik, itt az idő, mutatni valami újat! Valami olyat, ami rácáfol a fentiekre, ami hívogató, ami fantázia dús, ami nem eltaszít, mint inkább magához ölel. Ez nem más, mint a....



FALUSI VENDÉGASZTAL


Már a jogszabály szerinti meghatározása is sugall valami különlegeset:

„…falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén.

Aki itt jól akar teljesíteni, annak nincs többé kimeredt krumpli és halízű rántott hús! 

Vannak viszont felelevenített hagyományok, érdekes történetek, kedves vendéglátók és olyan minőség, amilyen minőségben egy édesanya főz a szeretett gyermekeinek. S, hogy mindezt ne csak a bizalomra alapozzuk, a falusi vendégasztal szolgáltatóknak regisztrálniuk kell magukat, és ellenőrzi őket a NÉBIH, így a vendég biztos lehet benne, hogy a gondoskodás és a jó minőség együtt jár.    


Tehát ez nem más, mint egy olyan étkezési lehetőség, ahol megismerkedhetünk a vidéki ételekkel, italokkal, s akár azok elkészítési módjával is. Ideális kis csoportoknak, főként előre egyeztetve, de meghirdetett események kapcsán nem ritkák az úgynevezett NYITOTT UDVAROK, mikor egy-egy település vendégasztal szolgáltatóit körbejárhatjuk, és végigkóstolhatjuk portékáikat. 

Ezeken a helyeken találkozhatunk kalácsdagasztó nagymamákkal, borászokkal, lelkes édesanyákkal, és természetesen kísérletező kedvű fiatalokkal is, akik igyekeznek legmagasabb szinten elkészíteni az ételeket. Ami igazán különlegessé teszi, hogy szinte részt vehetünk az elkészítésben.. bejárhatjuk a kertet, a gazdaságot, így az egyszerű vacsora szórakoztató programmá is válik egyben. 

Ár - érték arányban - szubjektív véleményem szerint - egy jól megválasztott falusi vendégasztalnál jobbat ritkán találsz. Mikor utazást tervezel kérdezz rá szállásadódnál, hogy a közelben foglalkozik-e valaki ilyesmivel, és így garantált, hogy egy élménnyel gazdagabb leszel. 


Amennyiben a Tisza-tóhoz látogatsz és felkeltette érdeklődésed a téma, kattints ide! 

Ha eddig nem tetted: Kövess minket a Facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?