2014. május 22., csütörtök

Hogyan sütünk mi kenyeret? Kovász készítés, kenyérsütés.

Csodálatos napot minden kedves olvasónak!

21 napja nevelem a kovászt. Valahol azt olvastuk, hogy nevet kell neki adni. A mi kovászunk becsületes neve: Szutymák Géza. A Szutymákot az állaga miatt kapta, a Gézát pedig azért, mert ezzel a névvel próbálgatom, hogy vajon Janka a hangomra vagy a nevére figyel. Aki nem ismer, valószínűleg ezért is őrültnek néz. :)
Szutymák Géza

Ma készült el a harmadik kenyér, ami végre közelít ahhoz amiért elkezdtem. 


Az első szénné égett... olyannyira, hogy egy kezdő tűzoltó már zavarban érezhette volna magát a házban gomolygó füst mennyiségétől. Akkor még csak 1 hetes volt Géza. Bizonytalankodott, hozzáadott meleg nélkül alig akart megmozdulni. De nem róható fel neki, hogy a világ eddig legnagyobb széntablettája lett a projektből. Igazából a leges legközepe nem égett el, azt akkor megkóstoltuk, irányt mutatott.

A második alkalommal már 2 hetes volt Géza. A kenyér pont 10 perccel ügyelet előtt sült ki. Nem győztem kivárni, hogy felvágjuk, főleg mivel onnan indult egy 28 órás meló..és szerettem volna megnézni mi lett az eredmény. Csalódás. A közepe nyers... :( Később Kata megnyugtatott, hogy picit után pirítva szeletelt állapotban már tökéletes, ezt bizonyítja, hogy mire másnap este hazaértem már csak egy kóstoló szelet maradt. Ez már biztató volt. De nem tökéletes.

Mielőtt rátérnék a harmadik próbálkozásra, időzzünk el a mindennapi kenyerünkön... 


A mai gyári kenyér tartalmaz(hat): Élesztő, zsiradékok..lisztjavító szerek "A lisztjavító szerek összetevői főleg természetes alapanyagok, például az ecetsav, a tejsav, a kálium-, nátrium- és kalcium-acetát, az aszkorbinsav, a zsírsavak észterei, vagy az olajos magvakból kivont lecitinek." 

Ezen kívül ha tartós kenyérről beszélünk sok minden kerülhet még bele

...míg a klasszikus kenyér tudtommal csak lisztből vízből és sóból áll.  


Szinte alig eszünk kenyeret. Ezért nem is ez volt a fő motiváció. Inkább jó barátom Levi. Ő pék, nem itthon, hanem egy londoni pékségben, egy olyan helyen ahol, ha kreál valami jót, akkor biztos lehet benne, hogy terméke rövid úton sikeressé válik és sok elégedett vevője lesz. No hát ez motivált, ha már nem ehetjük az Ő szuper kenyerét, legalább próbáljunk valami hasonlót készíteni.

Szutymák Géza keverék. 


Más néven korcs, és bár recepteket látott, de leginkább érzésre készült. Kezdetben BL-55-ös liszt volt benne, utána jött bele Graham, majd végül sikerült BL-80-as lisztet találnunk, így azzal is frissítettük alkalmanként. Géza 3 hetes korára olyan aktív lett ettől a sokszínűségtől, hogy a szokásos felújítás alkalmával néhány perc után szinte forrni kezdett. Most lesz jó, gondoltuk.
Ha kíváncsiak vagytok a Géza pontos életrajzára, akkor muszáj lesz kommentálni a bejegyzést. :)

Így értünk el a harmadik próbálkozáshoz. 


Volt egy hiperaktív Szutymák Géza nevű kovászunk. Volt BL-80-as lisztünk, vizünk és sónk, ja és egy sütő, ami megint csak picit hiperaktív..lásd az első kenyeret, ami széntablettaként végezte.

A receptünk: 

Végy 450gramm BL-80-as lisztet,tedd bele egy nagyobb tálba.. keverj bele egy csapott teáskanál sót, keverd össze. Tégy bele 200g kovászt (ha olyat szeretnél, mint a miénk akkor nevezd el Sz. G.-nak) Keverd össze egy fakanállal. Így ez még száraz, kell bele kb. 2 dl víz, ez ne legyen túl meleg,(20-24 fok optimális) mivel a vadkovász igen érzékeny lelkű. Ezt jól keverd el, majd letakarva szobahőn kelesztettük kb. egy órát. Ezután újrakevertük (talán ez lehet a dagasztás??) majd újra kelesztettem. Ezután egy új dagasztás, majd formázásra a lisztezett sütőlapra helyezem, éles késsel bevágom párszor a tetejét (bizonyára van ennek funkciója, de én azért csináltam, hogy trendi legyen) Majd az egészet a 200°C ra előmelegített sütőbe tesszük, aminek az aljába egy kisebb tepsiben tegyünk kb 3-4 dl vizet. Mivel a sütőnk nem tartja be a receptekben megadott sütési időket, így szorosan megfigyeltük, és olyan 20-25 perc sütés után elértük a végeredményt.

Tessék:

Kövess minket a Facebookon!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! :) Abszolút át tudom érezni a küzdelmet, mert éppen az elmúlt napokban, hetekben én is ezzel küzdöttem, csak a gluténmentes formával... de végül csak sikerült, hasonlóan szépre :)))
    Gratula! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igen, ügyes. Hogyan készült? Kép van róla esetleg? :)

      Törlés
  2. Hagyományos dagasztásos eljárással :) Vannak jó GM lisztkeverékek, még jön pluszba egy kis rost (utifűmaghéj örlemény, meg burgonyapehely), folyadék, só, (fűszerek, ha valaki úgy szereti) (ha van aki GM kenyeret sütne, szívesen adok pontos receptet is :) jól kidagasztani kézzel, megkel és lehet sütni :) Azt a visszajelzést kaptam, hogy azok közül a kenyerek közül, amiket mostanában evett a párom (nem GM kenyerek) ez volt a legfinomabb :)))) Kevésbé elfogult vélemények alapján is jónak lehet minősíteni :)
    itt van egy kép is:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=762383440459721&set=a.762383420459723.1073741831.100000642161166&type=1&theater

    VálaszTörlés
  3. az én első kenyeremnél a fiam röhögött, hogy ez meg mi szalonna??? :D ment a kukába. :)

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?