2014. június 1., vasárnap

Az ország legpompásabb madarai a szomszédunkban

Korábbi bejegyzésünkben már említettük a szomszédos akácligetet. Gyakran megfordulunk erre sétálva-futva-tekerve-vagy vezetve. Először csak kapkodtuk a fejünket, amikor megpillantottuk a papagájszerű tüneményeket. Jégmadárra tippeltünk, de ők közvetlenül a vízparton élnek. Aztán a mindentudó padon megvilágosodtunk. Gyurgyalaggal van dolgunk. 
Gyurgyókának, török fecskének, piripiónak, földi rigónak, méhmadárnak vagy méhésznek is ismerheted. Sajnos gyakran a szépsége a veszte, a hírhedt olasz csirke-vagy inkább madárfogóknak is kedvelt prédája volt. Feltűnő jelenség. Testaljuk kék, torkuk sárga, hátuk bronzbarna. Hangja lágy, bugyborékoló "prü-prü". Löszfalak és homokbányák területén van a fészkelőhelye. Társasági lény, csapatokban tűnnek fel. Repülő rovarokkal táplálkozik, köztük hidegebb napon a méhekből is csemegézik, szúrásukra ellenálló, fullánkjukat lenyelés előtt eltávolítja. Na emiatt meg a méhészek vadásznak rá. 
Csak májustól augusztusig tartózkodik hazánkban, szegényke jó sokat repül ezért a rövid nyaralásért. A Szaharát és az Arab-sivatagot pihenés nélkül szelik át. 3 gyűrűs magyar emigránst találtak Görögországban is. A legidősebb jelölt példány megért 6 évet.
6-7 fiókát nevel. 20-22 nap a kotlási idő, a fiókák pedig egy hónap múlva röppennek ki. 
Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000Ft.
Aki látni szeretné őket közelebbről, látogasson el hozzánk ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?