2014. március 27., csütörtök

Hogyan tüntessük el a szerves hulladékokat? Komposztálás, alapismeretek, első rész.

1. LECKE

Megtanítunk Téged, hogyan készíts komposzthalmot, és hogyan varázsold optimálissá a lebomlás körülményeit.

Ha körülnézel, sétálsz erdőben, mezőkön, jól látható, hogy a természet folyamatosan megújul, a talajképződés, komposztálódás végbemegy emberi beavatkozás nélkül is. Ahhoz, hogy ez a kertünkben is jól működjön és cseppet gyorsabban menjen végbe a következőket kell tudnod:

Mi kell a komposztálódáshoz? 

Levegő+Víz+Nitrogén+Szén

Levegő:

A lebontásban résztvevő optimális baktériumflórának levegőre van szüksége. Ezért a komposzt halomnak szellősnek, porózusnak kell lenni, hogy a levegő jól átjárja és a komposztáló szervezetek elegendő oxigénhez jussanak. Az összetömörödött, töppedt halmoknak rossz a szellőzése (pl. a nagy halomba rakott friss fűnyesedék!!).

Javasolt ezért 1-2 havonta meglazítani a halmot, hogy a korábban tömeg közepén lévő részek is levegőhöz jussanak.

Víz:

Az optimális nedvesség elengedhetetlen. Amennyiben túl nedves a halom, lecsökken a hőmérséklet, kevesebb levegő jut egyes részekhez, magyarul, csökken a komposztálódás sebessége. Amennyiben túl száraz a halom, a baktériumok kiszáradnak,a halom fel sem melegszik és megint lecsökken a bomlás sebessége. Az optimális nedvességtartalom kb. egy kicsavart szivacs érzetével azonos.

Szén:

A lebontásban résztvevő szervezetek a szerves anyagok széntartalmát használják energia forrásként. Magas széntartalmúak azok a szerves hulladékok, melyek barnák, sárgák, így pl. szalma, kukorica és egyéb növények szárai, száraz levelek. A továbbiak során ezeket hívjuk majd BARNA összetevőnek. 

Nitrogén:

A mikrobák sejtstruktúrái is fehérjékből épülnek fel. Ezért szükség van a megfelelő mennyiségű nitrogén tartalmú összetevőkre is. Legnagyobb mennyiségben a nagy nedvesség tartalmú zöld növényi részek, az állati/emberi!!! ürülékek, trágyák. A későbbiekben ezeket hívjuk majd ZÖLD összetevőknek, bár színük ennél sokkal változatosabb lehet. 

C/N egyensúly

Amennyiben a szén és a nitrogén egyensúly optimális, tehát 30/1, azaz 30 BARNA : 1 ZÖLD, akkor a leggyorsabb a lebomlás, jó irányba tart a komposzt. Amennyiben túlsúlyba kerül a ZÖLD, akkor a nitrogén felesleg miatt a halom bűzössé válhat, a keletkező ammónia gáz miatt. Amennyiben BARNA túlsúly van, a lebomlás lelassul, mivel nincs elég nitrogén a rendszerben, hogy a mikrobák felépíthessék telepeiket. 

Példának vegyük a nyáron leggyakrabban előforduló fűnyesedéket:

Itt az arány kb. 20/1 ezért szükség van további BARNA összetevő hozzáadására, hogy elérjük az optimumot. Gyakorlatban persze ezt nem kell patikamérlegen porciózni, elegendő ha olykor beavatkozunk. Amennyiben viszont végigolvasod, megérted és alkalmazod a blogon leírt szemléletváltást körülbelül olyan arányban fog keletkezni hulladék a háztartásodban, hogy erre az arányra sem kell majd külön gondot fordítanod. 

Kövess minket a Facebookon, katt ide!

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jól összeszedett, mégis rövid leírást. Van könyvem a komposztálásról, de nem jutottam oda, hogy elolvassam, ezért ez most nagyon hasznos volt. :)

    VálaszTörlés
  2. Reméljük a többi útmutató is hasznodra válik. Jó komposztálást! :)

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?