2014. március 30., vasárnap

Hogyan tüntessük el a szerves hulladékokat? Komposztálás, alapismeretek, második rész.

2. LECKE
Hogyan építsünk komposzthalmot?

Először nem a formáról, tárolóról és kertbeli elhelyezésről lesz szó, hanem arról, hogy több vagy kevesebb energiát szeretnénk befektetni.

Amennyiben szeretnénk a lazsálós módszert alkalmazni, akkor az úgynevezett hideg komposztot, amennyiben időmilliomosok és megfelelően lelkesek vagyunk
a forró komposztot ajánlom.


Kíváncsi vagy mit rejtenek ezek a bűvös szavak? Tarts velünk, olvass tovább!

A lazsálós módszer:

Személy szerint a kertben mi is ezt használjuk, mivel minimális erőfeszítést kíván. Mindössze egy halomba kerül minden, amit a komposztra szánunk,
a levelektől, a háztartási zöldhulladékon át, a növények szárain és a (lehetőleg felmagzás előtt kihúzott) gyomokon át minden szerves anyag.
A friss organikus "szemetet" (lassan ezt a szót nem ismerem, mivel minden nyersanyaggá válik, ha megváltozik a szemléleted) laza mozdulattal a
halom tetejére dobjuk. És ennyi. Pont. Na jó, ha szeretnéd gyorsítani a folyamatot, akkor pár havonta lazítsd meg és miután ellenőrizted a nedvességet,
szükség esetén pótold a hiányzó vízmennyiséget. A komposztod akkor van kész, ha már nem látod miből készült. Az eredmény földszerű anyag lesz,
mely olyan értékes, mint az arany. A növényeid imádni fogják, és rakétasebességgel fognak fejlődni.

Előnyök:Legkisebb munkabefektetéssel jár. Folyamatosan "építed".

Hátrány: Lassú, 12-24 hónap alatt készül el. (bár részben ez a cél az élettel :) Nem pusztítja el kórokozókat és a gyommagvakat.
A fás részek lebomlása, akár még több időt is igénybe vehet. Szükség lehet a végeredmény átszitálására.

Vigyázat forró!

És tényleg! Tégy egy próbát: vágd le a füved, és még frissiben halmozd őket egy kupacba. Hamarosan olyan meleg lesz a kupac belsejében, hogy igencsak sütni fogja a kezed. Persze utána kihűl. Miért? Aki olvasta az 1. leckét, már tudja: mert nem ideális a C/N arány a friss fűnyesedékben. Hogyan csináljuk akkor? Mi a módja a "forró" komposzt készítésnek?

Ez a módszer kétség kívül gyors. Viszont munkaigényes, és bár patikamérleg nem kell hozzá, fontos az ideális arányok használata. Néhány héten belül viszont kész. Kulcsfontosságú a kritikus tömeg elérése. Vagyis csak akkor kezd bele, ha van legalább egy köbméternyi alapanyag, mert ez az alapmennyiség, ami képes megtartani a hőt. Ha megvan, keverj össze egy rész ZÖLD és két rész BARNA összetevőt (ezekről beszéltünk az 1. Leckében) 
Figyelj az ideális nedvességtartalomra. Ezeket a lépéseket folytatva építsd meg a halmot, ami min. 1 m x 1 m x 1 m legyen, vagy rakhatod a következőképpen is: 1,5 m legyen az alapja és kb. 1 m a felső szélessége. Amint, eléred a kritikus tömeget, szinte azonnal elindul a ribillió, és emelkedni kezd a hőmérséklet,(a cél a 45-65°C) amit a nagy tömeg szépen szigetel is. A megfelelő oxigén ellátás miatt itt hetente meg kell forgasd a halmot, és szükség esetén pótolni kell a nedvességet. Az első néhány hét után a forró fázis lecseng és kb. 25-40°C körüli hőmérsékleten fejeződik be a komposztálódás. Amikor kihűl és már nem ismerhető fel semelyik alkotórész, akkor van kész.

Előny:Alig két hónap alatt magas minőségű kész komposzthoz jutunk. A keletkező hő képes elölni a gyommagvakat és az esetleges kórokozókat is.

Hátrány: Pepecselők előnyben. Ideális mennyiségeket, arányokat, nedvességet és oxigén ellátottságot igényel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?